Τεχνική FELT

Κλωστές κεντήματος

Τεχνική FELT 

Βρείτε τα πάντα για Τεχνική FELT στο Λίγο απ' όλα

Το felt ή αλλιώς τσόχα είναι ένα ύφασμα το οποίο φτιάχνεται από πρόβειο μαλλί. Λόγω της μορφολογίας αυτής της πρόβειας ίνας είναι πολύ εύκολο να δουλευτεί είτε με τα χέρια είτε με άλλα εργαλεία όπως βελόνες, καλούπια, σφουγγάρια κτλ. Οι ρίζες αυτής της τεχνικής βρίσκονται στις απέραντες στέπες της Μογγολίας αλλά τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να εξελίσσεται γοργά και στη Βόρεια Ευρώπη. Η τεχνική αυτή έχει το αποτέλεσμα υφάσματος χωρίς ραφές ή χωρίς πλέξιμο. Η μηχανική επεξεργασία του άγριου μαλλιού βοηθάει στο να αφαιρεθεί ο αέρας μεταξύ των ινών και να δέσουν οι ίνες μεταξύ τους στο επιθυμητό σχήμα. Οι βασικές τεχνικές felt είναι δύο: Το υγρό felt στο οποίο χρησιμοποιούμε νερό για να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε και η τεχνική felt με βελόνες η οποία χρησιμοποιείται πιο πολύ για λεπτομέρειες στο βασικό μας προϊόν. Συνήθως χρησιμοποιούνται και οι 2 τεχνικές ταυτόχρονα.

 • Μαλλί & τσόχες FELT
  Μαλλί & τσόχες FELT

  Το βασικό εργαλείο για την τεχνική Felt είναι τα μαλλιά και οι τσόχες felt. Τα μαλλιά felt κυκλοφορούν σε διάφορες αποχρώσεις, ενώ υπάρχουν και ειδικές βαφές γι’ αυτά για να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε. Ποικίλλουν στην ποιότητα ανάλογα με το είδος του ζώου από το οποίο προέρχονται αλλά και το βαθμό επεξεργασίας που έχουν υποστεί. Στη σύγχρονη τσόχα χρησιμοποιούνται πολλές ποικιλίες μαλλιών όπως το φίνο μαλλί merino, και τα πιο άγρια όπως το αλπάκα και το κασμίρ και τα οποία συνδυάζονται με μεταξωτά, βαμβακερά και λινά υφάσματα. Όλες οι ποικιλίες μπορούν να επεξεργαστούν τόσο με το υγρό felt όσο και με την τεχνική της βελόνας αλλά το άγριο μαλλί δένει πιο γρήγορα στο υγρό felt. Από την άλλη το φίνο μαλλί χρειάζεται μεγαλύτερη υπομονή και δίνει απίθανο αποτέλεσμα με την τεχνική της βελόνας.

 • Βελόνες & ανταλλακτικά FELT
  Βελόνες & ανταλλακτικά FELT

   Για την τεχνική με βελόνες felt χρειάζονται εκτός από το μαλλί και μια τουλάχιστον, ειδική βελόνα Felt. Αυτή η βελόνα θα μετατρέψει το μαλλί feltσε τρισδιάστατα αντικείμενα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει μικροσκοπικές ακίδες στο τέλος της που είναι στραμμένες προς μια κατεύθυνση. Όταν λοιπόν αυτή βελόνα μπηχθεί στο μαλλί, οι ακίδες αυτές τραβούν τις ίνες προς τα μέσα κι έτσι δημιουργείται το δέσιμο του μαλλιού. Οι βελόνες αυτές συνήθως συνοδεύονται από ένα εργαλείο για feltτο οποίο κρατάει τις βελόνες καλυμμένες ώστε να προφυλάσσονται τα χέρια κατά τη χρήση αλλά και από πιθανά χτυπήματα όταν δεν χρησιμοποιείται. Ο τύπος της βελόνας που θα χρησιμοποιηθεί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν βελόνες σε πολλά μεγέθη ανάλογα με τη χειροτεχνία που θέλετε να φτιάξετε.

 • Βούρτσες & σφουγγάρια FELT
  Βούρτσες & σφουγγάρια FELT

  Οι βούρτσες και τα σφουγγάρια Felt είναι δύο ακόμα εργαλεία που χρειάζονται είτε για να προστατεύσετε το αντικείμενο πάνω στο οποίο τρυπάτε το μαλλί/τσόχα είτε για να αποφευχθεί η θραύση της βελόνας. Είναι απαραίτητα αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική felt πάνω σε κάποιο άλλο ύφασμα. Τα δύο αυτά εργαλεία διευκολύνουν το τρύπημα του μαλλιού/τσόχας. Τοποθετώντας το ύφασμα πάνω σ’ αυτά οι μάλλινες ίνες ενσωματώνονται πάνω σ’ αυτό άνετα και με ελάχιστη προσπάθεια. Φτιαγμένα από ανθεκτικά συνθετικά υλικά για να αντέχουν και να υποστηρίζουν πολλαπλά τρυπήματα από την ειδική βελόνα. Χρειάζονται καθάρισμα μετά από κάθε χρήση έτσι ώστε να μην γίνεται ανάμειξη των μαλλιών που δεν επιθυμείτε. Τα σφουγγάρια έχουν εξαιρετική ελαστικότητα και φθείρονται λιγότερα εύκολα αλλά κάνει την τεχνική felt λίγο πιο αργή. Από την άλλη οι βούρτσες χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά το μαλλί προσκολλάται εύκολα στις τρίχες τους, γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείται ένα βαμβακερό ύφασμα ενδιάμεσα.

 • Σχέδια & καλούπια FELT
  Σχέδια & καλούπια FELT

  Διάφορα σχέδια και καλούπια Felt θα χρειαστούν επίσης για μεγαλύτερη ευκολία στη δημιουργία χειροτεχνιών. Καλούπια κατασκευασμένα από σιλικόνη βοηθάνε στο σχέδιο να είναι πιο ακριβές χωρίς να ξεφεύγουν μάλλινες ίνες από τη χειροτεχνία. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη τεχνική Felt με βελόνες καθώς όλη η διαδικασία γίνεται μέσα στο καλούπι χωρίς να αφήνει περιθώρια λάθους στο αντικείμενο που φτιάχνεται. Τα έτοιμα αυτά τρισδιάστατα σχέδια μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα σαν διακοσμητικά είτε να ραφτούν πάνω σε άλλα υφάσματα για να διακοσμήσουν ρούχα και αξεσουάρ. Από την άλλη τα σχέδια με το περίγραμμα τους, βοηθάνε το felt να έχει συγκεκριμένα όρια και περιγράμματα συνήθως πάνω σε ένα ύφασμα. 

Είδατε πρόσφατα

Δεν υπάρχουν προϊόντα.

Μενού